top of page
Search
  • Writer's pictureveerlewinkelmolen

Ervaringen als orkestpianistMünchen met het VU-orkest

In 2016 werd ik voor het eerst als orkestpianist gevraagd. Het Amersfoorts Jeugd Orkest zocht iemand die de partij van de Vuurvogel Suite van Stravinsky kon spelen. Het was een zeer leerzame ervaring. Later, in 2017 zat ik een tijd bij het VU-orkest. Met dit orkest ben ik mee geweest op tournee naar München, Wenen en Boedapest. Ontzettend leuk om een keer een orkesttournee mee te maken. Als pianist zijnde is het namelijk niet heel makkelijk om in de orkest wereld terecht te komen.De zomer daarna, in 2018, schreef ik me in voor een orkestproject in de Achterhoek; het Nederlands Symfonie Project. Ik speelde mee met de vijfde symfonie van Shostakovich, een prachtig stuk.

Als pianist in een orkest speel je ook bijna altijd de celesta partij, als die aanwezig is. Voor de niet-kenners; een celesta is een toetsinstrument met metalen staven, dat vaak gebruikt wordt om een dromerige sfeer te creëren. In de symfonie van Shostakovich wordt dit instrument gebruikt bij een magische melodie. Aan het eind van diezelfde zomer werd ik gevraagd om een concert mee te spelen bij het Sweelinck Orkest van Amsterdam in het Concertgebouw. Mijn eerste keer op het grote podium van die zaal!Comments


bottom of page